7.4 Övriga ytbehandlingsmetoder

Skriv ut
Innehållsförteckning

  7.4.1 Övriga ytbehandlingsmetoder

  Det finns ett stort antal andra ytbehandlingsmetoder för aluminium, ofta med bakgrund i speciella tekniska applikationer, till exempel:

  • Gummi kan vulkas fast på en aluminiumyta.
  • Laminering av aluminiumfolie med plast- eller fibermaterial (papper, kartong) ger produkter som används till förpackningar för till exempel livsmedel och läkemedel, men också till olika byggprodukter som fasadelement.
  • Förbättrad tålighet mot abrasivt slitage kan erhållas genom att aluminiumytan smälts upp med laser samtidigt som hårda partiklar, till exempel kromkarbid, blåses in i smältan och ökar ythårdheten.
  • Aluminium kan beläggas med kemiskt eller elektrolytiskt nickel.

   

  Båda varianterna ger förbättrad nötningsbeständighet och en ledande
  yta för elektricitet och värme.

  7.4.2 Tufram®

  Tufram finns i sex varianter och är en familj av ytbehandlingsmetoder för aluminium och aluminiumlegeringar. Vilken variant som är bäst beror på tillämpningens kravprofil.

  Processen bygger på en kombination av hårdanodisering och fluorplastbeläggning, vilket ger skiktet en rad intressanta egenskaper.

  Hög hårdhet, låg friktion, korrosions- och nötningsbeständighet, goda non-stickegenskaper, låga skärningstendenser, snäva toleranser, god elektrisk isolation, jämn skiktuppbyggnad och inga behov av efterbearbetning är några exempel.