7.3 Dekorativa beläggningar

Skriv ut
Innehållsförteckning

  7.3.1 Dekorativa beläggningar

  Med ny lackeringsteknik kan spännande dekorativa och avantgardistiska ytmönster skapas. Metoden Decoral® kan användas både på plåt och profil, där man önskar dekorativa ytor. Mönstren är många såsom trä-, marmor-, granit- eller fantasimönster, se Figur 72 och Figur 73.

  Figur 72. Nya fantasifulla mönster kan skapas med Decoral®-metoden.
  Figur 73. Decoral-fönster med träutseende.

  I en flerstegsprocess kan fotorealistiska motiv och metallmönster läggas på, Figur 74. En speciell pulverlack appliceras som bakgrundsskugga och kompletterats med ett motiv i ett andra steg. Beroende på vilken teknik som används, kan den resulterande dekorationen också få en topografisk struktur. I detta syfte är komponenter lindade med en film tryckt med det önskade motivet och som sedan upphettas till 200ºC. Bläcket blöder därefter från filmen in i pulverbeläggningen.

  Figur 74. Principen för bläcköverföring vid Decoral-processen.

  Kombinationen av tekniska fördelar och personlig komponentdesign kommer att öppna helt nya användningsområden för aluminium med denna metod. På detta sätt belagt aluminium kan användas för nästan alla ändamål och kan bland annat ge utseende och känsla av andra material såsom trä, stål eller glas.

  7.3.2 Strippning och återvinning

  När belagda komponenter har nått slutet av sin livslängd kan ytan lätt skalas av och åter beläggas. Ett typexempel är här flygplan. De kan få färgen avlägsnad och sedan användas igen efter ommålning.

  Ytorna är knappast en återvinningsfaktor längre. Befintliga processer kan ta bort alla beläggningar och se till att aluminiumet kan omvandlas till nya produkter, om och om igen.